5η κινητικότητα στη Βαρσοβία στο πλαίσιο του γαλλόφωνου επιμορφωτικού σχεδίου Erasmus “Outils pédagogiques pour un collège inclusif” KAKA220-SCH-F309B8BO.

Το 4ο Γυμνάσιο Ρόδου «Καζούλλειο» πραγματοποίησε την 5η κινητικότητα στη Βαρσοβία στο πλαίσιο του γαλλόφωνου επιμορφωτικού σχεδίου Erasmus “Outils pédagogiques pour un collège inclusif” KAKA220-SCH-F309B8BO.

Το «Καζούλλειο» Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια κα Ελένη Κακογιάννη, τη συντονίστρια του προγράμματος κα Ναυσικά Ξηροταγάρου και τη θεολόγο κα Μαρία Χρυσοβέργη. Στην κινητικότητα στη Βαρσοβία συμμετείχαν επίσης αποστολές από Γυμνάσια της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας.

Από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, οι Πολωνοί εταίροι προσέφεραν υπέροχη φιλοξενία υποδεχόμενοι με εγκαρδιότητα τα μέλη όλων των αποστολών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Το σχολείο υποδοχής ήταν το Juliusz Sɫowacki 267 ένα πρότυπο Δημοτικό Σχολείο που διαθέτει 8 τάξεις και δίγλωσσα τμήματα που διδάσκονται γεωγραφία και ιστορία στα Γαλλικά (section bilingue).

Οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί παρουσίασαν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία μάθησης, τη συμβουλευτική ως μέθοδο συνεργασίας με τους μαθητές, καθώς και τεχνικές συμπερίληψης.

Επιμορφωτικοί άξονες της 5η κινητικότητας του σχεδίου ήταν τα ψηφιακά εργαλεία στην εκπαίδευση, η μουσειακή εκπαίδευση και η τέχνη ως μοχλοί εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Αξιοσημείωτη ήταν η βιωματική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, ένα υπέροχο μουσείο στο κέντρο της πόλης με μεγάλο πλήθος εκθεμάτων και κυρίως πινάκων Πολωνών ζωγράφων.

Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας των ξένων γλωσσών με τη συνδρομή των εικαστικών τεχνών. Τα μέλη όλων των αποστολών χωρίστηκαν σε ομάδες και μαζί με μαθητές από το Witkacego High School συνεργάστηκαν για να βρουν πέντε πίνακες και να συμπληρώσουν ένα φύλλο εργασίας στα Γαλλικά, το οποίο είχε επιμεληθεί η υπεύθυνη καθηγήτρια.

Κατόπιν ακολούθησε εργαστήριο με τίτλο “Le langage de l’Art” για την αξιοποίηση της τέχνης στα ξενόγλωσσα μαθήματα. Εμψυχώτρια του σεμιναρίου ήταν η Sylvia Puciɫo από το κέντρο MSCDN.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα εξαιρετικά Μουσεία της Βαρσοβίας, τα οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν: το Μουσείο του Fryderyk Chopin, ένα μοντέρνο και τεχνολογικά άρτιο μουσείο, το Warsaw Uprising Museum, ένα κορυφαίο μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με διαφωτιστικές πληροφορίες και διαδραστικά εκθέματα· τέλος, το Polin Museum αφιερωμένο στη ζωή των Εβραίων στην Πολωνία.

Η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus θα υλοποιηθεί στη Ρουμανία τον Μάιο του 2024.

Scroll to Top